Chlorella versus Spirulina

 

POTREBUJE DNEŠNÝ ČLOVEK RIASY?

Než odpoviem, pozrieme sa, aké riasy vlastne poznáme a čo od nich môžeme očakávať.

Odborníci rozoznávajú niekoľko stoviek druhov rias, z ktorých však len pár desiatok druhov je jedlých a na prstoch sa dajú spočítať druhy rias, ktoré sú pre človeka priamo prospešné. Z morských rias je to na prvom mieste veľmi známa Nori. Tu poznajú všetci vyznávači skvelého japonského sushi - úhľadných roličiek s ryžou, zeleninou (aj kvasenou), kúskom ryby alebo inej bielkoviny…, to všetko pevne zabalené do Nori.

 

Ďalej je veľmi známa pevná jang morská riasa Kombu (v preklade tuhý morský šál), ktorú oddávna užívajú ľudia s uvoľnenými zubami, vypadávajúcimi vlasmi, príliš rozvoľnenými kĺbmi, ľudia, ktorí trpia hemoroidmi alebo varixami… jednoducho všade tam, kde je treba jang spevniť niečo príliš jin uvoľneného. akýmsi opakom je jin morská riasa Wakame, ktorá nám naopak pomáha uvoľniť stuhnuté kĺby vrátane tuhej chrbtice. Wakame je vlastne jediná riasa ktorá má rapík. Ten je tvorený unikátnym jin gélom, ktorý je práve skvelou výživou pre jang tuhé medzistavcové disky a vnútorné prostredie kĺbov vôbec (zvlášť pre synoviálny kĺbový maz).

 

Medzi ďalšie človeku prospešné riasy patrí Hijiki s rekordným obsahom dokonale využiteľného vápnika, Arame, ktorá v malom množstve podporí laktáciu, ale vo veľkom ju naopak ukončí. Červenofialovú riasu Dulse milujú deti. Má rekordné množstvo človekom úplne využiteľného prírodného železa (preto ta farba), ale hlavne sa používa v surovom stave len tak natrhaná do misky, zmiešaná s kockami pomaranča, mandarínky alebo grapefruitu. Obľúbená je i riasa Mekabu (časť riasy Wakame tesne nad koreňmi). Kto si Mekabu prudko osmaží v horúcom oleji, nebude už nikdy holdovať nezdravým smaženým zemiakovým lupienkom.

 

Väčšina morských rias musí byť dobre tepelne upravená, aby sme ich mohli my ľudia (za tie peniaze) dobre využiť. Morské riasy je výhodné variť spoločne so strukovinami alebo obilninou. Navzájom sa skvelo dopĺňajú. Priamo od japonských odborníkov som sa dozvedel vychytávku: Pokiaľ riasu (ale aj strukovinu či obilninu) nedokážeš rozotrieť medzi palcom a malíčkom jednej ruky, nie je pre tebe dobre stráviteľná. Var ju dlhšie.

 

Tak zvaný Korsický čaj (Digenea simplex) s ľahko horkastou chuťou a prirodzene povzbudzujúcim účinkom sa tradične používa na elimináciu červov, posilnenie žalúdka, hlavne však na postupné rozpúšťanie starého tuku a hlienu nahromadeného v oblasti vaječníkov, vajcovodov, maternice a prostaty. Korsický čaj sa vyvára niekoľkokrát.

 

Poznáme aj sladkovodné riasy, ktoré nepotrebujú žiadnu tepelnú úpravu. Sú tak maličké (mikroskopické) a tak nabité živinami, že variť ich by bola večná škoda. Do istej miery ba sa dalo povedať, že študenti a pacienti sú rozdelení na dva tábory. Jedni nedajú dopustiť na sýto zelenú sladkovodnú riasu Chlorella pyrenoidosa a druhí si veľmi pochvaľujú až zelenomodrú sladkovodnú riasu Spirulinu  . Treba však vysvetliť, že celé ich „fandenie“ je založené na dvoch základných omyloch:

 

Hlave tu vôbec nejde o nejakú súťaž a konkurovanie dvoch táborov. Oba zelené doplnky zdravej stravy sa totiž náramne dobre dopĺňajú a spolupracujú. Najlepšie je, keď sa oba tábory spoja a budú vzájomne zdieľať dobrodenie aj „toho druhého“.

 

Už veľa rokov sa venujem štúdiu praktického využitia Chlorelly a pri svojej práci mám to šťastie vidieť aj veľmi dlhodobú a vždy pozitívnu spätnú väzbu.

 

Pre priaznivcov Spiruliny mám možno prekvapujúcu správu (tých prekvapení bude viac): Spirulina nie je riasa! A čo „horšie“ – je to sinica. Vieme, aké zdravotné a kožné problémy prinášajú sinice v našich rybníkoch, priehradách a prírodných kúpaliskách. Ale nebojte sa: Spirulina je dobrá a nanajvýš užitočná sinica. Jej mikroskopické vlákna sú stočené do ľavotočivej šroubovice, maličkej špirály, špirálôčky, spirulinečky (od toho jej meno). Môžeme teda povedať, že zatiaľ čo Chlorella je mikroskopická jednobunková riasa, Spirulina je skôr baktéria. Ale dobrá a nanajvýš užitočná baktéria. Pre neveriacich trochu vedeckej klasifikácie:

 

Doména: Baktéria (Bacteria)

Kmeň: sinica (Cyanobacteria)

Rad: Oscillatoriales

Rod: Spirulina

 

Díleri u všetkého, čo a dá predávať, neustále vyzdvihujú temer zázračné vlastnosti svojich produktov, takže človek často ani nechápe, ako mohol tak dlho žít bez nich. Myslím bez produktov i dílerov.

 

Faktom je, že dnešný lenivý a pohodlný človek by sa mal zamyslieť nad svojou životosprávou. Denne sa v ordinácii stretávam s ľuďmi, ktorí majú fyzické problémy na svojom fyzickom tele. Základným zdrojom energie pre fyzické telo je fyzická strava a fyzický pohyb. Kto v tomto ohľade nemá úplne čisté svedomie (seba nevynímam), mal by to dať urýchlene do poriadku. Základ stravy musí byť v poriadku. Potravinové doplnky sú niečo na viac, sú akýmsi bonusom na prilepšenie. Ani tie najlepšie potravinové doplnky (vrátane rias) nie je možné chápať ako plnohodnotnú náhradu pri chaotickej nepravidelnej strave. Na druhej strane – pre mnoho ignorantov platí: ešte, že aspoň tie riasy máme!

 

Chlorella a Spirulina pomáhajú navracať a udržiavať zdravie nie len nás ľudí, ale aj zvierat. Vedecké štúdie, ktorým verím viac než reklamným letákom dílerov, preukazujú, že jedinečné rastlinné fytonutrienty Chlorelly aj Spiruliny podporujú imunitní systém, sú prevenciou mnohých ochorení a zlepšujú celkový zdravotní stav organizmu. Obe mikroriasy sú bohaté na rastlinné bielkoviny, betakarotén, železo, pre naše nervy stále dôležitejší vitamín B12 a základné (esenciálne) a vzácne mastné kyseliny. Okrem toho celý sortiment vitamínov, minerálov a živín, bez ktorých nemôžeme hovoriť o plnom zdraví a dobrej energii.

 

Keby som mal porovnať Chlorellu a Spirulinu, uvažoval by som takto:

Chlorella je riasa, Spirulina je sinica. Obe získavajú energiu pomocou fotosyntézy, preto potrebujú veľmi mnoho intenzívneho slnečného svitu. Pestujú sa teda tam, kde je tepla a slniečka naozaj dosť a dosť. Chlorella aj Spirulina sú doslova akumulátormi slnečnej energie, ktorú my unavení ľudia toľko potrebujeme.

 

Sľuboval som niekoľko prekvapení. Tu je ďalšie: Zatiaľ čo prirodzene usušenú Spirulinu normálne strávime, prirodzene usušená Chlorella je úplne nestráviteľná. Preto odporúčam venovať zvýšenú pozornosť pri výbere spracovateľa a predajcu Chlorelly. Môže sa ľahko stať, že dávate peniaze za niečo, čo nemôžete využiť. Chlorella musí byť veľmi sofistikovanou a zložitou technológiou najprv dezintegrovaná. Mechanicky sa naruší pevná a nestráviteľná celulózová šupka. Podvodník, ktorý túto drahú technológiu nemá, ušetrí veľa peňazí a času a dôverčivý zákazník nič nepozná. Z niekoľkými určite poctivými predajcami som mal možnosť osobne si overiť poctivosť a kvalitu pestovateľa, spracovateľa a distribútora, firmu Vedan Enterprise Corporation. Chlorellu od Vedanu už od 90. rokov minulého storočia predáva poctivá česká firma Chlorella centrum s.r.o., ktorej môžeme dôverovať.

 

Stretol som sa aj s druhým extrémom: Spracovateľ Spiruliny sa chvastal tým, ako bunkové steny Spiruliny poctivo melie. To je však úplne zbytočné, pretože my cicavci máme kvalitné tráviace enzýmy, ktorými polysacharidy Spiruliny rozložíme aj bez spracovania. Polysacharidy Spiruliny rozpustiť a stráviť vieme, celulózu Chlorelly rozpustiť a stráviť nevieme. Rozprávky o dezintegrácii Spiruliny sú pre laika pôsobivé, ale asi majú zdôvodniť zbytočne (alebo dokonca neoprávnene) vyššiu cenu.

 

Je pravda, že Chlorella aj Spirulina pomáhajú efektívne odbúravať nežiaduce toxické látky a hlavne nebezpečné voľné radikály. Pútajú ich na seba a prirodzenými cestami ich odvádzajú z tela preč. Zároveň nám dodávajú základné, bežné aj veľmi dôležité látky, ktoré v našej každodennej strave často chýbajú. Pri kombinovaní Chlorelly a Spiruliny do tela dostávame kompletne sortiment aminokyselín, z ktorých si potom naše telo buduje vlastné bielkoviny. Tu hrá prím Chlorella, Spirulina je však jej vítaným doplnkom. Na druhej strane, pre ľudí, ktorí majú tak hustú krv (jang) a zúžené cievy (jang), že si ju musia riediť jin liekmi (warfarín), Chlorella (jang) nie je tak vhodná ako viac jin Spirulina. Naviac je tu dôležitý fakt, že warfarín je inhibovaný vitamínom K. Ďalší dôvod, preč po celý čas užívania liekov na riedenie krvi neodporúčam Chlorellu a s ňou ani zeleniny, ktoré obsahujú vitamín K. Lieky by fungovali len obmedzene alebo vôbec. Riskovať trombózu nikto nechce. Lekár, ktorý warfarín predpíše, je povinný túto skutočnosť každému pacientovi poriadne vysvetliť. Spirulina tento problém neprináša. Naopak: vďaka obsahu „slniečkového“ pigmentu fykocyanínu ju odporúčam anemickým zmrznutým ľuďom pre podporu krvotvorby.

 

Kto potrebuje doplniť živiny a prečisťovať organizmus, kto potrebuje dať do poriadku črevá a ich bakteriálny obsah, mal by dávať prednosť Chlorelle. Kto chce budovať postavu, kto sa trápi s nejakou diétou, komu chýba energia, na koho „niečo lezie“ a necíti sa práve fit, nech siahne po Spirulině. Kto to chce mať dobre poistené na všetky strany, urobí dobre, keď oboch „zelených doktorov“ bude striedať.

 

U oboch totiž boli najprv na zvieratách, potom aj na ľuďoch preukázané protinádorové vlastnosti. Dnes už viem, že je to hlavne vďaka ich schopnosťou viazať na seba voľné radikály, aby nám v tele zbytočne neoxidovali. To je typické pre aktívne antioxidanty, ktorými Chlorella aj Spirulina určite sú. Ich kombináciou a pravidelným zobaním si budeme zvyšovať odolnosť voči všade prítomným infekciám a vírusom. Ak k tomu pridáme na viac aktívny pohyb, bude sa nám postupne zlepšovať fyzická i psychická výkonnosť a odolnosť, len tak ľahko sa nerozčúlime, nezadýchame, vysoký tlak sa bude znižovať a príliš nízky naopak postupne stúpať. Rovnako nám pomôžu regulovať správnu hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Neverím báchorkám, že Spirulina je tukožrútom a cholesterolžrútom. Nevidel som žiadnu štúdiu, ktorá by to uspokojivo preukázala. Avšak som presvedčený, že Chlorella aj Spirulina sú skvelou prevenciou obrovsky rozšírených civilizačných chorôb, zvlášť diabetes a chorôb srdca a celého kardiovaskulárneho systému.

 

Obidva 100% prírodné produkty sú natoľko čisté, že sú uznané ako košér. Sú samozrejme vhodné pre vegetariánov a pre ľudí všetkých vekových skupín, vrátane detí aj tehotných a dojčiacich matiek, študentov, úradníkov, ťažko pracujúcich robotníkov, športovcov a seniorov nevynímajúc.

 

Dôsledne si strážime, aby biomasa Chlorella pyrenoidosa i Spirulina pochádzali vždy od nášho tradičného dodávateľa a mali tak záruku, že nie sú geneticky modifikované (non-GMO).

 

Za celý čas existencie firmy som zaznamenal iba tri prípady podozrenia na alergickú reakciu. To je pri mnohotisícových odberoch číslo skutočne zanedbateľné. Takýchto výsledkov je možné dosiahnuť hlavne preto, že tieto prírodné produkty neobsahujú žiadny pridávaný cukor, soľ, škrob, droždie, sóju, žiadne obilie, tobôž pšenicu či iné zdroje lepku, žiadne mlieko, žiadne farbivá, ochucovadlá, konzervačné a chuť zvýrazňujúce látky a žiadne „éčka“.

 

Potrebuje teda dnešní človek riasy?

Kto má každý deň vzorný pestrý jedálniček a dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, kto má skvelú náladu a dostatok síl pre tvorivý plodný život, ten by potravinové doplnky snáď ani nepotreboval. My ostatní „hriešnici“ občas trpíme rôznymi neduhami a blahodárne účinky Chlorelly aj Spiruliny radi využívame. Alebo sa tešíme dobrému zdraviu a chceme, aby to tak zostalo.

 

Pokiaľ ide o financie: Rozhodne nás príde lacnejšie nákup veľkého rodinného balena, než čas strávený v čakárňach ordinácií a následne nákup rôznych chemických liekov s množstvom nežiaducich vedľajších účinkov. Prevencia je totiž vždy lacnejšia, výhodnejšia a hlavne trvalejšia.

Produkty Chlorella a Spirulina sú v našej ponuke.

 

autor: Bob Dvořák